Vlaamse Friet

Als men een bekend Vlaams gerecht zou moeten noemen, dan zullen de meeste mensen gelijk Vlaamse friet zeggen. Steeds meer steden hebben een kraampje staan waar ze deze friet verkopen. De meeste Nederlanders vinden de Vlaamse frieten, of fritten op zijn Vlaams, toch vaak wat ambachtelijker klaargemaakt dan de standaard Nederlandse patat. Hoewel veel van deze friettenten in Nederland beweren dat ze hun friet op de Vlaamse manier maken, is dit vaak niet het geval en maken ze slechts patat die wat dikker is dan normaal.

Maar wat maakt Vlaamse friet nou daadwerkelijk tot Vlaamse friet? Dat zal ik in dit artikel bespreken en daarna uitleggen hoe u zelf dit heerlijke recept kunt maken.

Wat is een echte Vlaamse friet?

Maar wat zijn nou de precieze eigenschappen van dit type friet? De aanduiding “Vlaamse”, heeft een reden, want dit type friet komt inderdaad oorspronkelijk uit Vlaanderen. Voor Nederlanders valt de friet voornamelijk op vanwege zijn dikte, deze is namelijk inderdaad dikker dan de gemiddelde Nederlandse friet, die op zijn beurt weer dikker is dan de Franse frietjes. De Vlaamse variant hoort ongeveer 13mm dik te zijn.

Iets anders wat deze friet specifiek maakt is de keuze voor het type aardappel, voor deze friet worden namelijk altijd Bintjes gebruikt. Ook de specerijkeus en sauskeuze staat eigenlijk vast. Men behoort deze frietjes altijd te serveren met zout en volle mayonaise. Als men de frietjes koopt bij een snackbar, of op zijn Vlaams fritkot, dan worden de frietjes altijd geserveerd in een papieren frietzak.

Hoe kan ik zelf Vlaamse friet bakken?

Dat de frieten populair zijn is bekend, maar het is uiteraard nog veel leuker om ze zelf te maken, maar wat heeft u hiervoor nodig?

– drie grote zetmeelrijke aardappelen per persoon
– een frituurpan
– een scherp mes
– een pot met lauw water

Het is belangrijk om de meest zetmeelrijke aardappelen te gebruiken die u kunt vinden, hierdoor worden de frieten namelijk lekker knapperig. De meest geschikte aardappel hiervoor zijn de bintjes, maar helaas heeft niet iedere winkel deze voorradig. Mocht u niet aan bintjes kunnen komen, neem dan een andere zetmeelrijke aardappel.

Om te beginnen schilt u de aardappels zorgvuldig, verwijder hierbij alle groene stukjes, deze kunnen namelijk giftig zijn, maar zijn sowieso niet smakelijk. Hierna wast u de aardappels grondig om eventuele chemicaliƫn eraf te weken.

Hierna kunt u de friet gaan snijden, het beste is met de hand, maar eventueel kan het ook met een snijapparaat mocht u deze op een breedte van ongeveer 13mm kunnen instellen. Hierna laat u de frietjes enkele minuten weken in lauw water, tot het water troebel wordt. Hierdoor verwijderd u het overtollige zetmeel. Droog hierna de frieten af, aangezien water en vet niet samengaan. Bak de frieten hierna 5 minuten in 160 graden en laat ze hierna 30 minuten uitlekken. Bak ze hierna 4 minuten in 190 graden.

Serveer hierna de Vlaamse frieten met goede volle mayonaise, dus geen frietsaus. Smakelijk!