Raspatat

Zo’n tien jaar geleden werd een nieuwe vorm van patat geïntroduceerd bij de cafetaria’s: raspatat. Inmiddels is deze patat niet meer weg te denken uit het assortiment van de snackbar. Het vormt een welkome afwisseling op de patat zoals we die altijd gegeten hebben. Maar wat is raspatat eigenlijk en waarom is het zo populair?

De basis

Alle soorten patat worden gemaakt van aardappels. Bij gewone patat worden aardappels met de hand of een fritessnijder in lange, vierkante reepjes gesneden. De reepjes worden gefrituurd in hete olie. Daarna kan er gesmuld worden van een lekkere portie “patat frites” ofwel gefrituurde aardappels. Bij raspatat is de bereiding net even anders. De basis is aardappelpoeder dat vermengd wordt met water. Er ontstaat dan een massieve aardappelpuree. In een speciale machine wordt deze puree in de vorm van staafjes geperst. Automatisch worden de staafjes per portie op de juiste lengte afgesneden. Daarna worden de staafjes op dezelfde manier gefrituurd als normale patat.

Patat met karakteristieke eigenschappen

Niet alleen wordt raspatat anders bereid, maar het is ook herkenbaar aan zijn eigen karakteristieke eigenschappen. Als eerste valt de gelijkmatige samenstelling op. Alle patatjes zijn even dik en even lang doordat de verwerking van de aardappelpuree machinaal verloopt. De patat is ook wat donkerder van kleur en de smaak is nét iets anders dan patat gemaakt van echte aardappels. Ook is het minder vet dan gewone patat. Je ziet en proeft duidelijk het verschil met normale patat.

De naam

Wees eerlijk: de naam raspatat stelt ons in eerste instantie voor een raadsel. Wie bedenkt deze rare naam voor een nieuwe vorm van patat? Het antwoord blijkt echter heel simpel. In 1953 heeft het Groningse bedrijf Rixona het patent voor het maken van aardappelpoeder verworven. Dit patent kwam van de Amerikaanse uitvinder Richard Anthony Simon Templeton. In de overeenkomst tussen Rixona en Templeton werd opgenomen dat de initialen van Templeton gebruikt zouden worden als merknaam. En zo ontstond de naam RAS.

Zelf thuis raspatat maken

Van gewone patat is ondertussen wel bekend dat we dit eenvoudig zelf thuis kunnen klaar maken. Aardappels schillen, in lange vierkante reepjes snijden, even in de frituur en klaar is de portie. Gelukkig bestaan er voor de liefhebbers tegenwoordig kant-en-klaar pakketten waarmee nu ook eenvoudig thuis raspatat kan worden gemaakt. In het pakket zit een zakje aardappelpoeder, dat vermengd met water de basis vormt voor de patat. Ook bevat het pakket een paar vormen, waar de aardappelpuree doorheen geperst kan worden. Kies voor de lange patatvorm of varieer eens met een ronde vorm. Leuk op kinderfeestjes!

Smaken verschillen

Raspatat kent sinds de introductie in de snackbars een groot aantal liefhebbers, maar het heeft de vraag naar gewone patat nog niet kunnen overtreffen. In beide gevallen gaat het om patat, maar het verschil is zó groot dat elke soort zijn eigen groep trouwe fans heeft. Dat smaken verschillen komt hier duidelijk naar voren. Het is dan ook een welkome aanvulling op het bestaande assortiment. De klant heeft nu wat te kiezen.