Patatsnijder

Dit zullen uw kinderen ook vaak roepen wanneer u ze verrast met een lekker hapje van de cafetaria. Maar eigenlijk bent u zelf helemaal niet zo blij met deze vette hap waarvan u eigenlijk niet precies weet wat er allemaal in zit. Zou het geen fijner gevoel geven als u dit wél weet? En zouden huisgemaakte frietjes niet veel lekkerder zijn? Dit is echter zoveel werk, dat het kenmerk ‘gemakkelijk’ snel vervaagd. Toch is er een lekkere, gezonde en snelle mogelijkheid. Maak uw eigen frietjes met een patatsnijder!

Wat is een patatsnijder?

Een patatsnijder is een apparaat met een geruit mes. Wanneer u een geschilde aardappel in het product stopt en de hendel over haalt, snijdt het mes in ruitvorm door de aardappel waardoor verse frietjes gesneden worden.

Er zijn heel diverse patatsnijders. Verschillende soorten en maten zijn er in winkels en op webshops te vinden. Zo zijn er snijders van kunststof maar ook van roestvrij staal. Er zijn snijders met een geruit mes waarbij de ruitjes negen millimeter bij negen millimeter zijn. Er zijn er ook met uitneembare plaatjes waar de messen in zitten waardoor er frieten van verschillende afmetingen gemaakt kunnen worden. Sommige frietsnijders zijn ook geschikt voor het snijden van andere groenten dan alleen aardappelen.

Fritessnijders werken manueel en het zijn dus geen elektrische apparaten.

Wat kost een patatsnijder?

Een simpele fritessnijder is al verkrijgbaar vanaf zo’n twintig euro. Wanneer u een patatsnijder wil met wat meer mogelijkheden betaalt u uiteraard meer. Prijzen lopen op tot zo’n zestig euro.

Bekende merken

Patatsnijders zijn er in allerlei soorten en maten en worden gemaakt door allerlei fabrikanten.

Eén van deze fabrikanten is GEFU. GEFU heeft bijvoorbeeld een exemplaar ontwikkeld van roestvrij staal. Dit exemplaar heeft stevige zuignappen aan de onderkant zodat het op het aanrechtblad blijft vast zitten wanneer u het gebruikt. De frites hebben een afmeting van twaalf bij twaalf millimeter. Dit keukenapparaat kost u 43 euro.

Westmark heeft ook een fritessnijder ontwikkeld. Deze is geprijsd op 42 euro en heeft drie uitneembare mesjes. De messen zijn vaatwasbestendig en het apparaat is geschikt voor zowel het snijden van aardappelen als groenten.

Een goedkopere versie is die van Zyliss. Dit product van nog geen dertig euro is van kunststof en heeft één afmeting voor de frietjes. Namelijk 9 bij 9 millimeter. Het gehele apparaat kan in de vaatwasser.

Eén van de goedkoopste fritessnijders op de markt is een fritessnijder van Leifheit. Dit keukengereedschap kost slechts 19 euro en gemaakt van kunststof. U kunt frietjes snijden van twee verschillende formaten en het apparaat is gemakkelijk schoon te maken.

Met een patatsnijder kunt u dus gemakkelijk en snel verse frietjes voor uw kinderen klaar maken die zij veel lekkerder zullen vinden dan de vette patat van de cafetaria.