Mayonaise maken

Iedereen weet wat mayonaise is, die koude, witte saus die in de snackbar royaal over de frietjes wordt gegooid. Hoogstwaarschijnlijk heb je zelf ook een pot of fles van deze calorierijke saus in de koelkast staan, lekker voor bij de gebakken aardappeltjes of over de gehaktbal. Maar heb je enig idee waar mayonaise van gemaakt wordt? Of heb je wel eens geprobeerd om zelf mayonaise te maken? Dan wordt dat misschien de hoogste tijd!

Mayonaise?

Mayonaise is in feite niet meer dan een emulsie van eidooiers en olie, waar voor de smaak een aantal kruiden aan toegevoegd zijn. Helemaal niet zo moeilijk dus. Wat een stuk lastiger is, is het achterhalen van de oorsprong van deze saus. Sterker nog, daar is vandaag de dag nog steeds niet echt duidelijkheid over. Wel zijn daar een aantal aannemelijke theorieën over. Zo zou mayonaise uit de Franse stad Bayonne komen en zou verbasterd zijn van Bayonnaise naar mayonaise. Een andere theorie is dat mayonaise afkomstig zou zijn uit County Mayo, een graafschap aan de weskust van Ierland.

Zelf aan de slag

De oorsprong van mayonaise zal misschien altijd een raadsel blijven, maar recepten om zelf mayonaise te maken, inclusief lekkere variaties daarop, zijn er gelukkig meer dan genoeg. Hieronder een eenvoudig, lekker basisrecept om zelf mayonaise te maken.

2 eidooiers
1,5 dl olijfolie
0,5 theelepel peper
0,5 theelepel zout
0,5 theelepel mosterdpoeder
1 eetlepel citroensap

Bereidingswijze
Zet alle ingrediënten van te voren al klaar en zorg dat alles op kamertemperatuur is. Vervolgens scheid je de eidooiers van het eiwit. Het eiwit heb je voor dit recept niet nodig. Gooi de eidooiers, het citroensap, de mosterdpoeder, de peper en zout in een mengbak en roer dit stevig door met een garde, of mengmachine. Als het mengsel mooi egaal is, giet je daar heel langzaam de olie bij, terwijl je goed en regelmatig blijft roeren. Dit is erg belangrijk, omdat de mayonaise anders kan gaan schiften. Mocht dit onverhoopt toch gebeuren, dan kun je dit oplossen door er een eetlepel heet water doorheen te roeren. Blijf roeren totdat er een gladde saus over blijft. Et voila, je eerste zelfgemaakt mayonaise is een feit.

Lekkere variaties

Wil je graag net wat meer smaak, of heb je de kunst van het mayonaise maken helemaal onder de knie en ben je klaar om een beetje te experimenteren met smaken? Pers dan eens een viertal knoflookteentje tot pulp en roer die door de mayonaise voor een heerlijke aioli. Ook lekker zijn fijngesneden zongedroogde tomaatjes, die je er met een paar eetlepels heet water doorheen roert. En vind je de mayonaise net iets te zuur? Voeg dan eens wat suiker toe aan het mengsel. In plaats van olijfolie kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld zonnebloemolie of maïsolie.

Zo kunnen we nog wel even doorgaan met de eindeloze variaties op dit basisrecept. Maar omdat ze niet voor niets zeggen ‘over smaak valt niet te twisten’, laten we dat verder aan je eigen fantasie over. Veel plezier met mayonaise maken.