Curry maken

Wat is er nou lekkerder bij de patat dan een heerlijke zelfgemaakte currysaus? In dit artikel een overzicht van overheerlijke curry recepten.

Curry: zelf maken of uit de fles

Curry bij de friet is natuurlijk ontzettend lekker. Het is gemakkelijk uit de fles te gebruiken maar als je zin hebt, kun je zelf een gezonde curry maken. Dit is over het algemeen goedkoper dan curry uit een fles en bevat minder hulpstoffen zoals kleur- en smaakstoffen. Zelf curry maken is minder lastig dan het lijkt!

Recepten

Er zijn op internet veel verschillende recepten om zelf curry te maken. Hier vind je een aantal persoonlijke favorieten.

Duitse currysaus

Dit recept is gemakkelijk te maken omdat er geen ingewikkelde handelingen zijn vereist. Het komt er op neer dat de ingrediënten worden ingekookt totdat de gewenste sausdikte is bereikt. Over het algemeen is deze saus aan de pittige kant.

Ingrediënten:
– 600 ml rundvleesbouillon
– 2 el tomatenketchup
– 4 el tomatenpuree
– zout
– 1 tl kerrie djawa
– 2 el suiker
– 0,5 tl cayennepeper
– 0,5 tl knoflookpoeder
– 0,5 tl gemberpoeder
– 1 mespunt kaneel

Bereiding:
De bouillon met de ketchup en de tomatenpuree aan de kook brengen en laten inkoken tot de helft. Dan de kruiden toevoegen en nog even laten doorkoken tot de saus de gewenste dikte heeft bereikt.

Currysaus Case Florida

Dit recept smaakt iets zoeter dan het bovenstaande, mede door de grotere hoeveelheid tomatenketchup en suiker.

Ingrediënten:
– 500 gram ketchup
– 0,5 liter water
– 12 el suiker
– 4 el ketjap
– 2 dessert lepel kerrie
– 2 tl paprikapoeder
– 2 tl zwarte peper
– mespuntje kruidnagelpoeder

Bereiding:
Alles mengen en verwarmen, vervolgens binden met aardappelzetmeel. Laten koken totdat de gewenste sausdikte is bereikt.

Zelfgemaakte curry ketchup

Bij dit recept maak je alles helemaal zelf. Dit neemt iets meer tijd in beslag, maar de smaak is er dan ook naar!

Ingrediënten:
– 1 kilo vleestomaten
– 10 uien
– 75 gram bruine suiker
– 1 el zout
– 3 el kerrie
– gemberpoeder
– cayennepeper
– zwarte peper
– 125 ml wijnazijn

Bereiding:
Snij de uien en tomaten in grove stukken. Stoof vervolgens de tomaten, uien, suiker, zout en kerrie ca. 45 minuten in de wijnazijn. Het mengsel vervolgens door een zeef wrijven (klaren) en laten inkoken totdat de gewenste dikte is bereikt. Als laatste de overige kruiden gebruiken om de saus op smaak te brengen.

Snelle Curryketchup

De gewenste hoeveelheid ketchup in een schaaltje, hier wat currypoeder bij en klaar is de currysaus!

Zelf curry maken hoeft niet lastig te zijn, een kwestie van ingrediënten verzamelen en inkoken of een iets uitgebreidere methode met alleen maar verse ingrediënten. Voor de sausliefhebber is het aan te raden eens curry zelf te maken en te experimenteren met de verschillende variaties in smaak. Een curry maken met verse ingrediënten is daarnaast ook nog eens gezonder dan de variant uit een fles. Probeer ze allemaal uit en kies je favoriet!